Sunday, August 18, 2019 4:39

Caz real: Persoana supercalificata disponibilizata – partea I

     
Posted by on Friday, January 29, 2010, 10:52
This item was posted in Joburi in strainatate and has 0 Comments so far.

Voi posta aici un caz real al unei persoane din mediul bancar care a fost disponibilizata in aceasta perioada de criza:

Buna ziua, din nou, la toata lumea!

Am sa va scriu despre experienta mea de disponibilizat care isi cauta in mod activ, pozitiv si tenace un loc de munca, lasand ideea de criza in plan secundar.

De la 01.06.2009 sunt pe piata libera a muncii, urmare disponibilizarii din BCR – directia mea a fost desfiintata si activitatile preluate de alta directie care nu mai desfasurase aceste activitati pana atunci, evident fara sa se puna problema preluarii oamenilor de la directia desfiintata.
Disponibilizarea fiind din motive neimputabile salariatului, am primit plati compensatorii dar acestea sunt doar un minim de compensatie comparativ cu pierderea job-ului.

Am avut o scurta perioada in care am zis sa abordez problema stiintific si sa ma duc la consultanta in materie de HR si cautarea eficace a unui loc de munca.
Am apelat apoi si la servicii de consultanta platita la o firma de HR si trebuie sa recunosc ca aici am avut cu cine discuta, si pe cv-ul meu personal si pe probleme practice. Tot consultanta de aici mi-a sugerat introducerea de LinkedIn si chiar ea mi-a transmis invitatia.

De la inceputul lui august, am inceput sa trimit efectiv aplicatii, astfel:
-pe 4 site-uri de recrutare (bestjobs, e-jobs si myjob + Eures)
-la peste 50 de firme de recrutare
-direct la banci si la diverse alte firme din alte domenii, cat de cat relevante ca activitate si importanta

Nu tin neaparat sa ma intorc in domeniul bancar, dimpotriva, dar consultanta cu care am discutat mi-a spus ca evident cele mai mari sanse tot in banking le am. Asa ca mi-am continuat cautarea si la banci, prin candidatura spontana, pe langa job-urile la care am aplicat pe site-uri, atat din banking cat si din domenii conexe.

Rezultatul la sfarsitul lui 2009
-am incheiat anul cu 67% din APLICATIILE TRIMISE pe site-uri NEVIZIONATE!
-dintre aplicatiile vizionate, doar la 1 interviu am fost chemata – unde aflu lucruri mult diferite decat cele care se deduceau din anunt
-dintre aplicatiile vizionate, 3 erau pe unul dintre domeniile in care efectiv am lucrat, domenii foarte specializate si de nisa (trade finance) unde m-am si mirat ca am vazut posturi scoase la concurs. Nu am fost chemata la nici un interviu, desi o care de vizita de la Bancorex (inainte de BCR acolo am lucrat), pe trade finance ar trebui sa spuna ceva, macar sa te aduca la un interviu… cu greu ma poate convinge cineva, ca in conditii de apreciere a valorii, competentei, nu eram eligibila macar pt un interviu!
-de la firmele de recrutare unde am trimis cv-ul pt inregistrare in baza de date, nu am primit nici macar acele mesaje automate; in nici un caz nu m-au chemat la vreun interviu, in baza proiectelor derulate…pt ca ei recruteaza pe site-uri…
-am incercat sa ii iau si prin invaluire, adica am trimis pt acelasi post aplicatii pe toate site-urile unde era postat + direct la firma de recrutare / banca / firma care scosese postul la concurs
-la banci, mi-am introdus cv-ul in baza lor de date, l-am trimis e-mail, l-am trimis inclusiv urmare aplicarii pe site-uri, la posturi concrete

Pe langa toate aceste demersuri pt un job full-time, din noiembrie am aplicat sistematic si pt colaborari la firmele de traduceri (din noiembrie pt ca atunci am avut rezultatele la examenele pt atestate traducator engleza).
Am aplicat atat la posturile de pe site-uri cat si la firme direct, inclusiv dupa ce am facut research-uri pe Internet ca sa tot descopar zeci de alte firme de profil.
Rezultatul: in 2 luni si jumatate un singur raspuns.
Mi-au trimis o pagina de traducere (retroversiune in engleza) pt care mi s-a comunicat ca intr-o saptamana va fi corectata si voi primi un feedback. Saptamana s-a terminat vinerea trecuta si cum ati fost voi anuntati, asa am fost si eu anuntata. Dar voi face o revenire, evident!

As incheia aici PARTEA I, cea mai semnificativa, pt ca depasesc cele 4000 de caractere. Revin si cu restul, daca mai intereseaza.

Corina Constantinescu