Monday, February 24, 2020 0:35

Interpersonal skills. Ce sunt si unde le poti gasi?

     
Tagged with: , , ,
Posted by on Sunday, February 9, 2020, 17:00
This item was posted in Info Munca and has 0 Comments so far.

Conform Raportului Hipo.ro privind “Piata fortei de munca” in 2020, ca si abilitate soft skills urmarita de angajatori pe primul loc cu 15.15% se situeaza: Flexibilitatea, adaptabilitatea. Aceasta se claseaza pentru al doilea an consecutiv pe prima pozitie in topul abilitatilor urmarite de angajatori.

Este des ceruta angajatorilor ca si conditie a angajarii nu numai din punctul de vedere al programului cat si din punct de vedere organizativ si lucrativ dar foarte putini candidati sunt dispusi sau capabili sa o ofere:

Flexibilitate (conform dexonline.ro)- proprietate a unui lucru de a se indoi usor (si de a-si reveni la forma initiala!). Adaptabilitate.

Nu este un termen nou dupa cum putem intelege din acest “batran” citat:
„Din doua una, dati-mi voie: ori sa se revizuiasca, primesc! Dar sa nu se schimbe nimica; ori sa nu se revizuiasca, primesc! dar atunci sa se schimbe pe ici pe colo, si anume in punctele… esentiale”- Ion Luca Caragiale, O scrisoare pierduta

Flexibilitatea ca si competenta individuala, inseamna abilitatea de a evalua obiectiv o situatie, de a intelege diferite puncte de vedere si deci de a lucra si actiona eficient intr-o diversitate de situatii fara a-ti pierde insa tu directia (adica forma initiala despre care se vorbeste mai sus in definitie).

Din pacate multi au flexibilitatea unui plop iar altii, din contra, dau pe afara denotand astfel inconsecventa sau neseriozitate. Este situatia in care iti pierzi directia pentru ca nu ai construita o baza solida pentru a putea avea un echilibru care sa-ti permita sa revii in punctul initial. Exact ca o salcie care, daca ai udat-o bine mereu, poate sa se indoaie si sa revina la forma initiala, dar care in lipsa apei, se usuca si se rupe usor.

Atunci cand dam dovada de flexibilitate si acceptam sa vedem lucrurile din perspectiva altcuiva, nu inseamna ca ne pierdem pe noi, ne schimbam caracterul, plecam capul sau ne cad gradele! Ci inseamna ca suntem dispusi sa acceptam si sa intelegem cu mintea deschisa si alte puncte de vedere pentru a putea rezolva cat mai eficient si obiectiv orice situatie.

Flexibilitatea dublata de ambitie si de o atitudine deschisa catre schimbare iti permite sa iesi din tiparele manualului, sa lupti pentru o idee noua care iti poate deschide drumul spre succes, spre adevarata performanta.

Acest tip de flexibilitate cautam si oferim noi in cadrul firmei Open Mind!

Inflexibilitatea in schimb vine in primul rand din lipsa de informatie, din cauza lipsei experientei anterioare si din frica de schimbare sau in anumite cazuri toate la un loc.

Necunoscutul te face sa fii reticent la schimbare iar cand situatia pe care o intalnesti nu are precedent, tinzi sa folosesti tipare bazate pe experientele tale din trecut riscand astfel sa aplici doar solutii pe care le cunosti, clisee.

Doar pentru ca tie nu ti s-a intamplat si deci nu ai sablonul pregatit, mintea ta iti spune ca nu poti, ca nu este posibil!

Dau un exemplu dintr-o situatie reala, intr-un interviu de grup, o persoana a venit convinsa ca nu este posibil sa vinzi prin telefon convingere nascuta doar din faptul ca, din perspectiva lui de client, el nu ar fi de acord cu “asa ceva”.

Lipsa de flexibilitate si limitele trasate pe baza experientei noastre anterioare nu ne lasa sa evaluam obiectiv anumite situatii si sa intelegem ca exista si alta perspectiva decat cea pe care o vedem/experimentam noi. In acest caz ar fi doar de ajuns sa avem mintea deschisa, incredere in noi si in cei din jur care sunt dispusi sa ne ajute, sa ne conduca acolo. Dar, din pacate, de multe ori nu suntem dispusi sa analizam din alte perspective decat cea a noastra sau a micului cerc in care ne invartim, doar pentru simplu fapt ca ne simtim mult mai in siguranta urmand o cale batatorita, cunoscuta, fara surprize si schimbari drastice fara sa intelegem ca nu poate exista comoditate in schimbare si in mod implicit nici progres!

Daca nu suntem deschisi sa intelegem asta, nu vom putea sa ne adaptam noilor situatii si ne va fi mereu frica de schimbare si vom lasa mereu pe altii mai curajosi sa dea tonul progresului. Exact de asta unele persoane isi vor gasi mereu rapid de munca si se vor adapta, restul vor fi mereu in cautare si nu vor intelege niciodata de ce nu au fost selectionate in urma interviurilor ca in final sa se multumeasca cu un job total nepotrivit pregatirii si asteptarilor lor.

Trebuie sa ne amintim ca, desi totul la inceput pare greu si imposibil apoi, dupa o perioada, devine atat de simplu si banal incat nici nu ne mai amintim momentul in care, ceea ce acum facem cu brio, inainte era doar o mare provocare. Exact ca atunci cand eram mici si ne adunam gasca pe strada sau la coltul blocului si ne lansam provocari teribile care ne faceau sa ne aruncam in necunoscut doar ca sa aratam cat curaj avem:

Article source: https://www.hipo.ro/locuri-de-munca/vizualizareArticol/2819/Interpersonal-skills.-Ce-sunt-si-unde-le-poti-gasi